Taivaallinen kitchari

Taivaallinen kitchari

Ayurvedan eli intialaisen lääketieteen yksi suosikkiruokani on helppo ja ravitseva kitchari. Tämä lempeä ja maukas muhennos sopii kaikille ja kaikkina vuodenaikoina. Kitchari on mainio ateria syksyllä, kun keho alkaa kaivata lämpöä ja jääkaappi pursuaa tuoreita kotimaisia kasviksia.  

Kitchari muodostuu perinteisesti riisistä ja halkaistuista mung-pavuista. Ghee ja mausteet ovat tärkeässä roolissa. Kaikki raaka-aineet haudutetaan miedossa lämmössä pitkän kaavan mukaan joten ruoasta tulee erittäin helposti sulavaa. Täydellinen ateria Pernan heikkoudesta kärsiville! Kitchari sopii hyvin myös lapsille ja toipilaille. 

Reseptejä on monia ja kitcharin voi valmistaa myös ilman kasviksia. Mausteet ovat kuitenkin tärkeitä, koska ne tukevat kehon aineenvaihduntaa ja avaavat energiakanavia. Gheen voi korvata hyvälaatuisella oliiviöljyllä tai kookosöljyllä niin ruoasta saa vegaanisen. 

 

Tässä oma Kitchari reseptini:

2 dl luomu puuroriisiä (basmati/täysjyvä käy myös)

2 dl luomu mung dalia (halkaistuja mung papuja)

3 tl puhdistamon alppi-ghee

 

1 rkl korianterin siemeniä

1 rkl jeeraa

1 rkl garam masalaa

1 tl kuminan siemeniä

1 tl fenkolin siemeniä

0,5 tl jauhettua neilikkaa

1 tl kurkumaa

1 tl tuoretta inkivääriä

Suolaa sopivasti lopuksi

 

Lämmitä ja ”avaa” mausteet gheessä miedolla lämmöllä. Sekoita huuhdellut riisit ja pavut mausteiden joukkoon. Lisää hieman vettä ja imeytä se koko ajan sekoittaen riisien ja papujen joukkoon. Jatka tätä kunnes kaikki vesi ei heti imeydy. Tässä välissä voit pilkkoa mukaan kasvikset.

2 pientä luomu porkkanaa

2 luomu sellerin vartta

Hieman luomu parsakaalia

 

Tai mitä löytyy jääkaapista. 

Lisää kasvisten kanssa vettä ja jätä hautumaan noin puoleksi tunniksi kannen alle.

Lopuksi voit lisätä kitcharin sekaan hieman rusinoita ja pähkinää halutessasi. Sitruunan tai limen mehu kruunaa annoksen. 

Kitchari tuo lämpöä ja energiaa ruoansulatukselle. Se sisältää runsaasti ravinteita helposti sulavassa muodossa ja auttaa myös kehoamme puhdistumaan. Ayurvedassa kitcharia käytetään myös paastoruokana. Syksy ja talvi ovat kuitenkin tallettamisen ja hidastamisen aikaa joten hyödynnetään upeat kotimaiset kasvikset tämän ruoan kanssa ja laskeudutaan rauhassa kohti Yinisempää aikaa.