Iho ja viisi vuodenaikaa

Iho ja viisi vuodenaikaa

Iho kohtaa täällä pohjolassa erilaisia sääolosuhteita ja jokaisella vuodenajalla on omat haasteensa iholle. Yksilöllinen tilamme vaikuttaa siihen mikä vuodenaika on meille helpoin ja mikä vaikein. Yleensä tulee mieleen, että talvi on haastavin kaikille ihoille, mutta näin ei aina ole. Kiinalaisen lääketieteen kautta voimme ymmärtää syitä ihon ja kehon vaikeuksiin tiettynä vuodenaikana.

 

Vuodenajat vaikuttavat ihoon ja se on hyvä ottaa huomioon ihonhoidossa.

Mutta mikä on se viides vuodenaika?

Kiinalaisessa lääketieteessä puhumme Viidestä elementistä tai Viidestä vaiheesta. Vesi – Puu – Tuli – Maa – Metalli. Ne on kuvattu joko kehänä jossa kaikki viisi elementtiä ovat peräkkäin tai neljän elementin ympyränä jossa viides elementti on keskellä (katso kuva tekstin lopussa).

Vesielementti edustaa talvea, Puu kevättä, Tuli kesää, Metalli syksyä ja lisäksi on se viides eli Maa. Maaelementti on kuvattu Viiden elementin kehässä Tulen jälkeen ja sen vuodenaika on myöhäiskesä. Lisäksi Maaelementin aika on aina vuodenaikojen vaihtuessa. Ja oman kokemukseni mukaan ekokosmetologina tämä on useimmille se haastavin aika ihon kanssa.

Iho ja ihonhoito vuodenaikojen vaihtuessa

Maaelementtiin liittyy Kiinalaisessa lääketieteessä kosteus. Ja yleensä vuodenaikojen vaihtuessa on märkä ajanjakso. Tämä kosteuden lisääntyminen voi näkyä ihossa kuona-aineiden kertymisenä eli epäpuhtauksina, turvotuksena ja veltostumisena. Myös finnejä ja ihottumia tulee helpommin ja ne eivät parane niin helposti. Kosteus liittyy myös nesteiden kertymiseen ja se näkyy kasvoilla esimerkiksi aamuturvotuksena. Maaelementin ollessa aktiivinen, saatamme myös helpommin kokea hilseilyä ihossa. Hilseily liittyy myös kosteuteen ja siihen ettei uusiutuvat ihosolut pääse irtoamaan luonnollisesti. Iho myös ärtyy ja ”kiukuttelee” helpommin Maaelementin aikaan.

Ruokavaliossa on hyvä huomioida kehon herkkyys kosteudelle. Vältä kylmää ja raakaa ruokaa jotka lisäävät kosteutta. Maito, sokeri ja vehnä ovat myös kosteutta kerääviä ja lisäävät iho-ongelmia aina, mutta erityisesti vuodenaikojen vaihtuessa. Kosteuden kertyminen kehoon aiheuttaa hankalan olon, uupumusta, ”aivosumua” suolisto- ja iho-oireita. Suosi lämmintä, kypsää ja helposti sulavaa ruokaa. Voit ruokavaliossasi huomioida vuodenajan johon olemme siirtymässä ja lisätä sitä tukevia makuja mukaan. Kevään maku on hapan, kesän tulinen, myöhäiskesän makea, syksyn kirpeä ja talven suolainen.

Vuodenaikojen vaihtuminen on myös sisäistä muutosta. Kiinalaisen lääketieteen perusajatukseen liittyy Yin ja Yang, eli kaksi vastavoimaa jotka eivät toimi toisiaan vastaan vaan elävät jatkuvassa muuntumisen tilassa. Kun Yin kasvaa ääritilaan se muuntuu Yangiksi. Ja kun Yang saavuttaa huippunsa se muuntuu Yiniksi. Jatkuva muutos ja sen hyväksyminen on välttämätöntä elämässä. Jokainen vuodenajan vaihtuminen kuvastaa myös meissä tapahtuvaa sisäistä muutosta ja sitä pidämmekö kiinni jostain vai pystymmekö päästämään irti ja mukautumaan elämän rytmiin.

Maaelementin aikana on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ihon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tämä voi olla yleisesti uuvuttavaa aikaa joten lepo, rauhallinen liikunta ja säännöllinen ruokailu ovat erityisen tärkeitä myös ihon kannalta. Tärkeää on myös hoitaa ihoa hellästi, eikä sortua ylihoitamiseen kuten helposti käy ihon ollessa normaalia haastavampi. Ulkoisessa hoidossa ihon kuorinta kannattaa ottaa viikottaiseen rutiiniin yhdessä kasvonaamion kanssa. Kasvonaamiot ovat hellä ja tehokas pelastaja kriisiaikoina. Voit käyttää kasvonaamioita kuuriluontoisesti useamman kerran viikossa kunnes ihon tila tasapainottuu.

Akupainanta ja kasvokuppaus on erityisen tehokasta vuodenaikojen vaihtuessa. Ne tuovat hellävaraista detox-vaikutusta kasvoille parantamalla veren- energian- ja lymfankiertoa. Samalla saat imeytettyä kasvoöljyt tehokkaammin ihollesi. 

Kasvoakupunktiolla saa ihon epätasapainotilat nopeasti kuntoon ja samalla tarkistettua kasvo- ja kielidiagnostiikan avulla kokonaisvaltaisesti tilanteesi. 

 

Viisi elementtiä kiinlaisessa lääketieteessä