Innostava vai kiukutteleva kevät?

Innostava vai kiukutteleva kevät?

Kevät ja iho

Tänään on kiinalaisessa kalenterissa kevään toisen viikon ensimmäinen päivä. Päivän merkki on Rain Water (Yǔshuǐ, 雨水) joka tarkoittaa sitä, että sää lämpenee ja lumisateet alkavat muuttua vesisateeksi. Tänään tämä on ainakin meillä Mäntsälässä pitänyt paikkaansa. Puoliltapäivin satoi lunta joka on nyt iltaa kohden muuttunut vesisateeksi. Voisi siis sanoa, että olemme vahvasti jo kevään puolella!

Toisen kevään merkin huomasin eilen aamiaista syödessä. Höyrytetyt nauriit ja raitajuuret eivät enää maistuneet niin hyvältä ja teki mieli jättää annos kesken. Maan alla kasvavat juurekset ovat Yin-ruokaa ja erinomaisia syksyn ja talven aikana. Kevät on Yang-aikaa johon kuuluu maan päällä kasvavat vihannekset kuten parsakaali, kukkakaali ja vihreät lehtivihannekset.

Tähän aikaan vuodesta useimmat meistä odottavat kevättä. Talvi on pitkä ja pimeä vuodenaika. Kevään ensimmäiset aurinkoiset päivät, lintujen laulu, sulavan veden aiheuttama ääni... tuntuu kuin heräisi taas eloon pitkästä talviunesta. Mieli on täynnä uusia ideoita ja keho vahvistuu ja energisoituu päivä päivältä.


Mutta entä jos kevät tuntuukin vaikealta?


Auringonsäteet aiheuttavat päänsärkyä. Olo muuttuu vetämättömäksi. Tuntuu, että pitäisi olla energinen ja siivota kaikki pölyiset ja likaiset nurkat jotka aurinko paljastaa -mutta ei huvita. Alkaa ärsyttää, kiukuttaa ja masentaa. Pikkuraivarit ja alakuloisuus vaihtelevat tunnista-päivään. Pää käy ylikierroksilla, tulee lupauduttua kaikkiin kissanristiäisiin, mutta kun sovittu päivä koittaa tekee mieli vaan vetäytyä peiton alle.

Kyllä, tämä on kevään toinen puoli silloin kun kärsit puuelementin epätasapainosta.

Puuelementtiin kuuluu sisäelimistä Maksa ja Sappirakko ja ne ovat aktiivisimmillaan keväällä. Tasapainoinen puuelementti edustaa harmoniaa, oikeudenmukaisuutta ja myötätuntoa. Epätasapainotilassa nousee esiin ärtyneisyys, äkkipikaisuus ja masentuneisuus. Kevään masennus on maanisempaa laatua ja tähän kategoriaan sopii hyvin termi ”itkupotkuraivarit”.

Yleisesti puuelementin oireita kuvaa niiden nopea vaihtuvuus ääripäästä toiseen. 

Toinen tyypillinen kevään oire on migreenien ja päänsärkyjen lisääntyminen. Maksan energia on ylöspäin nouseva ja se tarkoittaa sitä, että päätepysäkki on päässä. Aloita akupunktio-hoidot hyvissä ajoin ennen kevättä jos kärsit migreeneistä. Myös ruusufinni (acne rosacea) pahenee helposti keväällä tästä samasta syystä.


Yleiset ohjeet kevään ruokavalioon

 

  • Tee ruoan valmistuksesta yksinkertaisempaa. Pitkään haudutetut padat ja muhennokset ovat syksyn ja talven juttu, nyt on aika höyryttää kevyesti, wokata nopeasti, lisätä versoja ja raasteita lämpimän ruoan päälle.
  • Syö vähemmän. Keväällä on hyvä katsoa ruoan määrä uusiksi. Talvella varastoidaan, keväällä puhdistetaan ja aktivoidaan kehon toimintoja. Yang aika tuo meille myös lisää energiaa joten ei tarvitse syödä niin paljon kuin talvella. 
  • Vähemmän lihaa ja rasvaa. Keväällä ei tarvita niin raskasta ruokaa kuin talvella joten jätä punainen liha pois ja syö kanaa, kalaa pari kertaa viikossa, muuten kasvisruokaa. Maksa ja Sappirakko rasittuvat helposti liian raskaasta ruoasta joten vaihda myös rasvat kevyempiin. Oliiviöljy on erinomainen. Pähkinöiden syöntiä kannattaa myös vähentää hieman. 
  • Syö puhdasta, kemikaalitonta ja prosessoimatonta ruokaa. Maksa on keväällä aktiivinen joten on paras aika puhdistaa kuona-aineet kehosta. Tähän ei tarvita sen kummempaa detoxia kuin keventää ruokavaliota vuodenaikaan sopivaksi ja valmistaa ateriat luomu raaka-aineista. 
  • Idut ja versot ovat mitä parhainta kevät ruokaa! Ne kuvastavat kevään uutta alkua ja ovat täynnä ravintoa. Mung pavut ovat hyvin tasapainottavia puuelementin häiriöissä.
  • Hapan on kevään maku. Lisää siis ruokavalioon hapankaalia, kombuchaa, sitruunaa, voikukanjuuria, persiljaa, tomaattia, mustikkaa ja luumuja. 
  • Kirpeää makua tarvitaan silloin kun Maksa on epätasapainossa (päänsäryt, ärtymys, aikaansaamattomuus, jäykät nivelet). Tähän sopii esimerkiksi kevätsipuli, valkosipuli, kurkuma, basilika, korianteri, fenkoli ja kardemumma (erityisesti jos sinulla on kylmyyttä kehossa). 
  • Aloita aamusi lämpimän veden ja sitruunanmehun yhdistelmällä. Näin saat aktivoitua kehon puhdistumista hellävaraisesti. 
  • Liike on lääke erityisesti keväällä! Jos kevät tuntuu vaikealta, aloita ruokavalion muutoksesta ja varaa aika akupunktiohoitajallesi. Näin löydät tien kohti tasapainoa ja voit nauttia vapaammin kevään uudistavasta voimasta!