Aurinko ja iho

Aurinko ja iho

Olemme saaneet nauttia ennätyshelteisestä keväästä. Aurinko on paahtanut ja saanut kaiken kasvamaan nopeasti. Ihossa tapahtuu myös muutoksia auringonpaisteen ja päivän pidentymisen seurauksena. Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan Qi´stä eli energiasta ja keväällä tämä energia nousee voimakkaammin ihon pintaan. Ihosolut uusiutuvat nopeammin ja ihon talineritys lisääntyy. Energia pysyy pinnassa koko kesän ajan ja alkaa syksyn tullen hiljalleen vetäytyä syvemmälle kehoon.

Kirjoitus auringon vaikutuksesta ihoon.

Miten aurinko vaikuttaa ihoon?

Rypyt, palaminen ja maksaläiskät ovat suurimpia huolia auringon suhteen. Tässä muutamia vinkkejä näiden ennaltaehkäisyyn ja syihin.

Usein ajatellaan, että aurinko rypistää ihoa. Ennemmin kyse on siitä, että aurinko kuivattaa ihoa ja kuivuus tuo esiin juonteet jotka syntyvät ilmeistämme. Kun Qi (energia) ja Veri (nesteet) kiertää kasvoillamme iho pysyy kosteana ja joustavana. Harvalla on näin ihanteellinen terveydentila, joten ulkoista hoitoa tarvitaan pitämään ihon pinta kunnossa. Jos vietät paljon aikaa auringossa, on ihon kosteuttaminen ykkösjuttu! Seerumit ja kosteuttavat naamiot päivittäin auttavat ihoa palauttamaan hyvän kosteustasapainon ja korjaavat mahdollisia vaurioita.

Ihon palaminen on aina haitallista joten on tärkeää tietää minkä verran oma iho sietää aurinkoa. Jos palat helposti on sinun suojattava ihosi todella huolellisesti.

Miten valita turvallinen aurinkovoide?

Kemialliset aurinkosuojavoiteet ovat nykytiedon mukaan haitallisia terveydelle, vesistöille ja lisäävät ihosyöpäriskiä.
Luonnonkosmetiikassa sallitut fysikaaliset aurinkosuojavoiteet ovat turvallinen vaihtoehto kaikille. Ne perustuvat mineraaleista saatavaan titaani- ja sinkkioksidiin jotka heijastavat uv-säteilyn pois iholta. Fysikaalisen aurinkosuojan ehdottomiin etuihin turvallisuuden lisäksi kuuluu se, että suoja on välitön voiteen levittämisen jälkeen eikä se kulu. Fysikaalista aurinkosuojaa ei tarvitse lisätä pitkin päivää, jos et ui tai hikoile sitä pois.

Maksaläiskät

Hyperpigmentaatio, joka tunnetaan paremmin nimellä maksaläiskä, on monelle tuttu ilmiö. Hyperpigmentaatioon kuuluvat myös epätasainen ihon väri, ”raskausnaamio” ja ihotulehdusten / arpien tummuminen. Kyseessä on melanosyyttisolujen liiallinen aktiivisuus ja kehon kyvyttömyys pilkkoa ja eliminoida näitä ylimääräisiä melaniinirykelmiä. Melanosyyttisolut tuottavat melaniinia, joka muodostaa rusketuksen ihon pintaan. Kun tämä toiminto häiriintyy, muodostuu ihoon epämääräisiä tummempia alueita.

Kiinalaisessa lääketieteessä hyperpigmentaatio liitetään sisäelimistä yleensä Maksan toiminnan häiriöihin, joka on hyvin läheisesti yhteydessä hormonaalisiin sykleihin. Kuukautiset, raskaus, imetys, hormonaalinen ehkäisy ja vaihdevuodet ovat tyypillisiä aikoja jolloin liiallista pigmentaatiota kasvoille ilmestyy. Kun maksaläiskät ilmestyvät ilman liiallista auringonottoa on kyseessä sisäinen tila ja on syytä käydä kiinalaisen lääketieteen hoitajalla. Näiden läiskien pelkkä ulkoinen hoito on yleensä hankalaa ja ne palaavat helposti takaisin.

 

Raskausaikana ilmestyvät hormonaaliset maksaläiskät paranevat usein itsestään hormonitoiminnan palautuessa normaaliksi raskauden ja imetyksen jälkeen.

Entä aurinko ja maksaläiskät?

Kaikille ei maksaläiskiä muodostu, joten syynä ei voi olla pelkkä aurinko. Talven aikana vaalenneet läiskät alkavat tummumaan heti kevätauringon valosta. Selkeästi auringon aiheuttamat läiskät eli pisamat liittyvät kiinalaisittain Keuhkojen toimintaan. Kiinalaisessa lääketieteessä Keuhkot heijastuvat ihon pintaan ja kertovat kehon sisäisestä tilasta.

Jos sinulla on maksaläiskiä, on syytä suojautua auringolta huolellisemmin ja aloittaa suojakerroinvoiteen käyttö jo helmikuussa. Syyskuussa uv-säteily alkaa heikentyä Suomessa ja silloin suojakerrointa ei enää tarvita.

Essence balm - tehoa aurinkovaurioiden hoitoon

Soil of beautyn ensimmäinen oma luonnonkosmetiikkatuote on kehitetty korjaamaan erilaisia ihonvaurioita. Essence balmin raaka-aineet ovat erinomaisia auringonhaittojen häivyttämiseen. Olemme saaneet balmilla todella hyviä tuloksia maksaläiskien vaalentamiseen. Lue lisää Essence balmista täältä.