Kiinalainen lääketiede ja anemia

Raudan puute ja anemia ovat yleisiä nykyään. Oikeanlainen ruokavalio voi helpottaa oireita.

Anemia ja raudanpuute ilman anemiaa ovat nyt paljon puhuttavia aiheita. Monilla on selkeitä oireita jotka viittaavat anemiaan, mutta verikokeissa rauta-arvot ovat normaalit. 

Tämä blogikirjoitus käsittelee raudan puutetta ja anemiaa kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta.

 

Mistä voi olla kyse?

Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan Veren* vähyydestä. Kyseessä ei ole sama asia kuin anemia, vaan ennemminkin anemiaa edeltävä tila. Veren vähyys viittaa riittämättömään Veren muodostumiseen jonka vuoksi Veri on laadultaan heikompaa eikä kykene ravitsemaan kudoksia. Tästä seuraavia oireita ovat mm.

 

  • uupumus / väsymys
  • kalpeus kasvoilla ja huulissa
  • pyörrytys
  • huono keskittymiskyky
  • levottomat jalat
  • puutumiset / tunnottomuus raajoissa
  • ihon kuivuus, kynsien pinnan muutokset, elottomat hiukset
  • kuivat / punoittavat silmät
  • kuukautishäiriöt

 

Sinulla voi siis olla kyseisiä oireita ja verikokeissa normaalit rauta-arvot. Veren vähyys on yleinen ravitsemuksellinen ongelma ja se on monen sairauden taustalla. 

 Veren vähyyttä aiheuttaa esimerkiksi vääränlainen ruokavalio kuten ravinneköyhä ruoka, einekset ja raakaravinto.

Kasvissyöjillä Veren vähyyden ja raudanpuutteen riski kasvaa, koska kasvisruoka sisältää huonommin imeytyvää non-hemirautaa. Kasvisruoka voi myös olla laadultaan heikkoa jos käytetään paljon keinotekoisia lihankorvikkeita ja vähän oikeita ravitsevia vihanneksia ja juureksia. 

Syynä voi olla myös krooniset sairaudet ja lääkitykset.

Naisilla runsaat kuukautiset ovat yleinen syy sekä Veren vähyyteen että raudanpuutteeseen. Matala rautapitoisuus lisää vuodon määrää ja runsas verenvuoto taas pitää rautavarastot alhaalla. Tällöin olisi tärkeää hoitaa kuukautiset kuntoon. Kiinalainen lääketiede ja akupunktio voi auttaa paljonkin. 

Myös perintötekijät voivat olla Veren vähyyden taustalla. Nykytutkimus jo tietää, että vanhempien ravitsemuksellinen tila hedelmöityksen hetkellä periytyy lapselle.

 

Mitä muuta tulisi huomioida?

 

Kuten alussa mainitsin, on Veren vähyyden taustalla usein ravitsemuksellinen tila. Joko ravinto on laadultaan heikkoa tai sitten ruoansulatus ei toimi oikein ja Veren laatu heikkenee.

 

Perna ja Mahalaukku ovat vastuussa ruoan vastaanottamisesta ja sen muuntamisesta. Jos tämä toiminto häiriintyy ei keho ja Veri tule ravituksi. Pernan ja Mahalaukun ongelmat ovat hyvin tavallisia, koska ne häiriintyvät helposti nykyisestä elämäntyylistä johon kuuluu stressi, epäsäännölliset ruokailut, kiire ja liian nopeasti syöminen, liiallinen tai liian vähäinen liikunta, istumatyö, kylmät juomat ja ruoat. Tunnetasolla liika huolehtiminen ja huolissaan oleminen heikentävät myös tätä ruoansulatuksen vaihetta. 

 

Jos Veren vähyys jatkuu pitkään myös Qi eli energia heikentyy. Tällöin oireista voimistuu uupumus  ja väsymys. Lisäksi voi tulla hengästymistä. Tämä tila muistuttaa länsimaisittain tunnettua anemiaa. 

 

Jos epäilet raudanpuutetta niin on hyvä tarkistaa hemoglobiini ja varastorauta verikokeilla. Jos arvot ovat normaalit kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon, ruoansulatuksen kuntoon ja elämäntapoihin. Varmuuden vuoksi rautaa ei kannata syödä, koska se voi olla haitallista. 

Veren vähyys on hyvin tavallinen löytö kiinalaisen lääketieteen harjoittajan vastaanotolla. Jos sinulla on anemian oireita johon ei rautalisä auta, voin lämpimästi suositella käyntiä kiinalaisen lääketieteen hoitajan vastaanotolla. Tällöin saat henkilökohtaiset ohjeet ja syitä oireisiisi voidaan hoitaa akupunktion lisäksi ruokavaliolla ja yrteillä. 

 

 Kiinnostaako kiinalainen lääketiede ja itsehoito? Tule mukaan uutiskirjeen tilaajaksi niin saat kerran kuussa ajankohtaisia ohjeita! Uutiskirjeen voit tilata soilofbeauty.fi etusivulta. Tervetuloa mukaan!

 

* Kiinalaisen lääketieteen termeillä kuvattuna Veri ja eri sisäelimet kirjoitetaan isolla etukirjaimella joka erottaa ne länsimaalaisittain kuvatusta verestä ja sisäelimistä. Kiinalaisessa lääketieteessä esimerkiksi Veri on laajempi käsite kuin meidän länsimaalaisittain tuntema veri.